Göra egna kåpor

Men ibland är det inte självklart, den fina Autopeden som införskaffats har inga kåpor. Slängda eller så har tidens tand gnagt på dem. Att göra nya i plåt är ett konststycke som icke skall förringas, men här gör vi dem i glasfiberväv och epoxi. Jag använder en 160 grams twillväv och NM Laminering 275 A. Det gäller ju att man kan få låna ett par också.

Kapa-1

Först lägger jag en tunn plast över den befintliga kåpan. Ju mer följsam plasten är, desto mindre arbete senare.

Kapa-2

Efter att glasfiber och epoxi fått härda 24 timmar tar jag bort plasten och klipper grovt bort det som inte behövs. Sen värmer jag epoxin med hårtork (ca 55°C) och drar den över formen. Fäster med lämplig klämma. Klädnypor är i svagaste laget.

 

Kapa-3

Efter att det fått härda en hel vecka vid rumstemperatur kan det avformas.

Nu blir det roligare!

Kapa-5

Se till att formen sitter så nära originalet som möjligt och rita med lämplig penna ut hur det skall skäras.

Kapa-4

Sen är det bara att med hjälp av t.ex. Dremel och kapskiva samt slip ta bort det som inte skall vara där. Var försiktig. Det är bara ett lager ännu! Slipa och tvätta med Aceton på insidan. Det är på insidan du nu fortsätter laminera med 3-4 lager till med 160 grams Twillväv.

Kapa-6

Efter mycket slipande så ser det kanske ut så här. Ovansidan är dock lite ojämn.

Men…..

Kapa-7

Gudarnas gåva till mänskligheten heter spackel. Här är det NM Spackel 210 som är använt. Sen är det bara slipa, slipa och återigen slipa tills ytan är god nog.

Samma procedur med den andra kåpan naturligtvis. Om de inte passar perfekt mot varandra – använd hårtorken igen och mjuka upp plasten lite. Använd inte varmluftpistol, stor skillnad på 55°C och 550°C!!

Innan sidorna lackas – använd en vit grundfärg. Då rent vitt täcker dåligt är pigmenthalten ofta högre i dessa lacker. Det gör även att ytan blir jämnare. Rost behöver vi ju inte bekymra oss om.