Kondensatorn

På bilden är det den lilla burken längst ner på tändplattan.

Den skall vara antingen 17 eller 18 mm i diameter. Känner du på den så sitter den som berget. Detta är den grunka du först skall misstänka. Det är en torrelektrolyt, men icke heller de håller i evigheternas evighet.

Lättast tar du en 12 mm hylsa, vänder på tändplattan och sätter hylsan rakt ovanför kondingen och slår ut den. Tänker du spara den, sätt en bricka i mellan så slaget blir över hela botten.

När den skall tillbaka; se till att den står helt rak. Lägg en mutter emellan en tving och botten på tändplattan och tryck försiktigt in den. Från ovansidan.

Det finns två olika kondningar. En med lödskalle (se bilden med hylsan) och en med skruv på toppen (den andra bilden). Vill du kunna byta runt lätt är naturligtvis skruven att föredra.

Har du en 17 mm kondensator tycker jag du skall fundera över om du inte skall öka hålet till 18 mm och köpa en Bosch kondensator. Lite bättre kvalitet. Brotscha hålet så det blir bra!

Fungerar kondensatorn?

Om du inte har några specialinstrument för mätning, så kan det fungera med ett 9V batteri och en voltmeter. Sätt batteriet mot skal och anslutning och ladda några sekunder. Låt stå 5 minuter och mät sedan med voltmetern om du har 9V. Har du noll eller kraftigt under 9V så är den slut. Tänk på att du laddar ur när du mäter, så ett lätt sjunkande under mätningen är ok.

Sen är detta bara halva sanningen. Platsen där kondensatorn sitter håller 50-80°C, så det bästa är att värma upp den i ugnen. Ladda den, vänta och mät.

Har du ingen voltmeter så kan du alltid kortsluta och bedöma blixtens styrka. En mer digital metod i sin analoga funktion. Död eller har funktion är svaret.