Sadeln

En form till en gammal mopedsadel

Ibland är detta med att det skall se ut som förr mer viktigt och har du en äldre sadel av mystiskt fiberförstärkt gummi så lär den vara sprucken både här och där.

Det finns ofta kopior som är nästan likadana och ofta mycket skönare, men om känslan skall sitta där så är det ju att göra en ny. Då sadelformen troligen inte finns att köpa får vi göra en.

SpackelreparationSteg 1

Till att börja med så måste alla sprickor och hål repareras. Till detta valde jag NM Spackel 210 som har en snabb sättning. Hade jag valt att endast reparera, hade NM Spackel 705 Elastic varit ett bättre val.

Låta härda och sedan slipa ner i nivå. Avsluta med vattenslipning.

fr_131Steg 2

Därefter bör sadeln förseglas med någon lack. Jag valde en vattenförtunnad akryllack. Detta ger en hård och tät yta som jag sedan kan lägga på släppmedlet på. I detta fallet valde jag Marbocote 227 som är ett mycket effektivt filmsläppmedel.

Efter fyra lager släppfilm, är det så dags.

fr_133Steg 3

Gelcoateringen. Jag har valt NM Gelcoat 230 i svart kulör. Påpenslat ett lagom tjockt lager. Denna gelcoat härdar ut snabbt i rumstemperatur och får en värmetålighet runt 40°C. Krävs högre värmetålighet kan t.ex.  NM Gelcoat 672 användas. Jag väljer att lägga två lager av gelcoaten och stryker nästa lager när det första är tejpklibbigt.

fr_134Steg 4

Förstärkning av formen. Glasfiberväv 160 gram / m2 och NM Laminering 275. Enklast är att lägga på mindre bitar då formen på objektet inte tillåter vad som helst.

Detta får nu härda i 24 timmar vid rumstemperatur. Att jag inte vill att det skall härda längre är för att jag vill att formen skall vara lite ”mjuk” när jag skall avforma.

 

fr_137Steg 5

Avformningen. Tryckluft är ett bra redskap.

 

 

 

 

fr_139Resultat

Ett original och en form. Nu skall den få härda ut ordentligt innan första kopian görs.

 

 

 

Men hur blev det då?

Ny WuppsadelJodå, men hjälp av en typ av filt och en elastisk epoxi så blev det så här. Nu skall den bara kantskäras och provas ut på ställningen.

 

 

 

 

Gjorde en brun också….

fr_225

 

 

 

 

 

 

 

Material från Nils Malmgren AB, www.nilsmalmgren.se